Retro húsvéti ételek – 13 fogás amit mindenki imádott

retro húsvéti ételek

A húsvét a hagyományok ünnepe, és ez alól az ünnepi asztal sem kivétel. Az 50-es, 80-as évek Magyarországán a húsvéti menü főként egyszerű, mégis ízletes fogásokból állt, amelyek ma is nosztalgikus hangulatot idéznek. Ha szeretnél egy kis időutazást tenni a konyhában, ezek a retró húsvéti ételek garantáltan visszahozzák a régi idők ízvilágát.

Retro húsvéti ételek – Ízek a múltból

Stefánia vagdalt

A főtt tojással töltött fasírt igazi klasszikus, amely sok család húsvéti asztalán helyet kapott. Az egyszerű darált húsos masszát ízesítették, majd közepébe főtt tojásokat helyeztek, így sütés után szeletelve gyönyörűen mutatott. Stefánia vagdaltat krumplipürével vagy franciasalátával tálalták.

stefánia vagdalt tojással

Húsvéti töltött dagadó

A töltött dagadó igazi házias fogás, amelyet sokan kifejezetten az ünnepekre készítettek. A sertésdagadót zsemlés, tojásos, fűszeres töltelékkel töltötték meg, majd lassan sütötték, hogy igazán szaftos és omlós legyen.

húsvéti töltött dagadó tojással

Retro sonkás tészta

Gyerekkorunkban a maradék szót hírből sem ismerték, nagyanyáink mindent felhasználtak, újra feldolgoztak, így készült a húsvéti sonkából a retro sonkás tészta.

retró sonkás tészta

Retro szendvics

A 70-es, 80-as évek partifalatjai közé tartozott a reszelt sajttal megszórt szendvics, csakis pirosarannyal. A locsolóknak is gyakran készítették a retro szendvicset.

retró szendvics

Zsidótojás

Ez az egyszerű, mégis különleges ízvilágú étel főtt tojásból, libazsírból, mustárból és hagymából készült, amelyet krémes állagúra kevertek. A zsidótojás hidegtálak és húsvéti reggelik elmaradhatatlan része volt.

Kaszinótojás

A töltött tojás egyik legismertebb változata, amelyet majonézes, mustáros tojássárgájás töltelékkel készítettek. A félbevágott főtt tojásokat megtöltötték, majd franciasalátával vagy salátalevélen tálalták.

Tormás sonkatekercs

A főtt sonkaszeletekbe tormakrémmel kevert túrókrémet vagy vajkrémet töltöttek, majd feltekerték és hidegen fogyasztották. Az egyik legnépszerűbb előétel volt az ünnepi hidegtálakon.

Franciasaláta

A majonézes alapú franciasaláta a hidegtálak és sültek elmaradhatatlan kísérője volt. Főtt zöldségekből, borsóból, almából és savanyúságból készült, és gyakran kaszinótojás vagy sonkatekercs mellé került az ünnepi asztalra.

Sajttekercs

Népszerű és látványos retro húsvéti étel a sajttekercs.

Sajtroló

A leveles tésztából készült, krémes sajttöltelékkel megtöltött rudacskák a cukrászdák kínálatában is gyakran szerepeltek, de otthon is elkészítették őket. Kívül ropogós, belül lágy és krémes finomság, amely az ünnepi asztalra is gyakran felkerült.

sajtroló

Töpörtyűs pogácsa

A pogácsa is a húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke volt, az egyik legjobb vendégváró.

töpörtyűs pogácsa

Sárgatúró

A főként kelet-magyarországi régiókban népszerű sárgatúró tejből, tojásból és cukorból készült, majd kicsöpögtették és hűtötték. Az édeskés, lágy túrót kenyérrel vagy sonka mellé fogyasztották.

Bableves sonkaléből

A főtt húsvéti sonka levét nem hagyták kárba veszni, ebből készült az ízletes, füstös bableves. Sokszor csipetkével vagy tejföllel tálalták, és igazi laktató fogás volt a hosszú ünnepi ebédek előtt.

sonkaléből bableves

Tojáslikőr

Az otthon készült tojáslikőr a háziasszonyok egyik kedvenc húsvéti különlegessége volt. Tojássárgájából, cukorból, vaníliából és alkoholból (általában rum vagy pálinka) készült, és krémes állaga miatt pohárkákban kínálták az ünnepi asztalnál.

tojáslikőr készítés házilag

Ha idén szeretnéd visszahozni a régi idők ízvilágát, próbáld ki ezeket a retro húsvéti fogásokat! Melyik a kedvenced? Írd meg nekünk kommentben!

Nézd meg ezt is:

.

Schema nem található.