Tojáslikőrös kuglóf egy különleges, ünnepi sütemény, aminek ott a helye a húsvéti asztalon.
A kuglófhoz a tojáslikőrt akár házilag is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 23 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl étolaj
- 3 dl tojáslikőr
- 5 db tojás
- 1 csipet só
Tojáslikőrös kuglóf recept:
1 A tojáslikőrös kuglófhoz melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
2. Olajozd ki a kuglóf formát, és szórd meg zsemlemorzsával, hogy ne ragadjon le a tészta.
3. Üsd a tojásokat egy tálba, és keverd habosra a porcukorral és vaníliás cukorral.
4. Fokozatosan keverd hozzát az olajat, majd a tojáslikőrt.
5. A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval.
6. Keverd a lisztes keveréket a tojásos masszához, ezzel elkészült a tojáslikőrös kuglóf tésztája.
7. Öntsd a masszát a kuglóf formába, és tedd a 175 fokra előmelegített sütőbe.
8. A tojáslikőrös kuglófot kb. 50 percig süsd, ellenőrizd tűpróbával, hogy megsült-e.
9. A megsült kuglófot vedd a ki sütőből és egy tányérra fordítsd ki.
Tippek a tojáslikőrös kuglófhoz:
Márványos kuglófot is készíthetsz belőle, ha a a tészta feléhez két evőkanál kakaóport keversz, és felváltva kanalazod a formába.
A kuglófot mázzal is bevonhatod, például csokival.