Bár a tiramisu nem egy hagyományos magyar sütemény, mégis nagyon népszerű lett az ünnepi alkalmakkor, legyen az húsvét vagy karácsony. Népszerűsége valószínű abban rejlik, hogy nagyon finom, ráadásul könnyen, és egyszerűen sütés nélkül, előre elkészíthető. Azt se felejtsük el, hogy az eredeti tiramisu egyik fő alapanyaga a tojás, így könnyen mondhatjuk rá, hogy kapcsolódik a húsvéthoz. Sokak számára a szarvasi tiramisu receptje az etalon, a szarvasi tiramisu gyártója így javasolja elkészíteni a tiramisut.
Hozzávalók:
- 25 dkg szarvasi mascarpone
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl erős hideg feketekávé
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag babapiskóta
- 3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
- kakaópor
Szarvasi tiramisu recept:
1.Válaszd szét a tojásokat.
2. A tojás sárgákat két evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra egy elektromos habverő segítségével.
3. Add a tojásos masszához a mascarponét és a rumot vagy amarettót és keverd kemény, habos krémmé.
4. A tojásfehérjékből egy evőkanál cukorral verjél kemény habot.
5. A tojásfehérje habot óvatosan forgasd bele a mascarponés krémbe. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor a tojásfehérje a krémben összeesik!
6. Az előre elkészített kávét keverd össze a tejjel és kevés cukorral, ízlés szerint ízesítsd rummal vagy amorettóval.
7. A babapiskótákat mártsd a tejeskávéba (a piskóta minőségétől függően néhány másodpercre, a lényeg, hogy ne ázzon el teljesen), és egy négyszögletes tál alját rakd ki a babapiskótákkal.
8. A piskótára kenj egy adagot a mascarponés tiramisu krémből, és a tetejét szórd meg kakaóporral.
9. Ezt követően egy újabb adag kávéba mártott babapiskóta réteget rakjál, majd rá a krémet. Ezt addig rétegezd, míg az alapanyag el nem fogy. A tiramisu tetején krém legyen.
10. A kész tiramisut tedd a hűtőbe 2-3 órára, és tálalás előtt szórd meg a szarvasi tiramisu tetejét kakóporral.
Tiramisut számos változatban lehet készíteni, tojás nélkül is, vagy akár gyümölcsökkel. További tiramisu recepteket találsz a tiramisu.info.hu oldalon.