A spanyol tortilla (tortilla espanola)egy krumplis omlett, amit spanyol omlettnek is szoktak hívni.
Nem összekeverendő a mexikói tortillával, ami egy palacsinta szerű tészta lap. A spanyol tortilla szuper recept húsvétra, viszonylag egyszerűen lehet elkészíteni, melegen és hidegen is lehet fogyasztani. Húsvéti vendágvárónak is kiváló.
Ez a spanyol tortilla alapreceptje, de egyéb hozzávalókkal is lehet variálni, például lehet bele rakni feldarabolt sonkát is, és úgy még inkább húsvéti lesz. De kerülhet bele hagyma, fokhagyma, zöldségek.
Spanyol tortilla hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 6 db tojás
- olívaolaj
- só
Spanyol tortilla elkészítése:
1.Pucold meg a krumplit, és darabold kb. 1 cm-es kockákra.
2. Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, tedd bele a felkockázott krumplit, sózd meg, és közepes lángon süsd 15-20 percig, míg a krumpli meg nem pirul.
3. Vedd ki a megsült krumplikat az olajból és csöpögtesd le.
4. Törd fel a tojásokat, sózd meg, habard el, és keverd hozzá a sült krumplit.
5. Egy magasabb falú serpenyőben melegíts egy kevés olajat, és öntsd bele a tojásos krumplit.
6. Alacsony lángon, fedővel lefedve süsd, hogy meg ne égjen az alja.
7. Ha nagyjából összeáll, a teteje kocsonyásodik, akkor eljött az idő, hogy megfordítsd. Ehhez egy olyan tányérra lesz szükség, ami nagyobb, mint a serpenyő, ha nincs ilyen nagy tányérod, egy fedő is megteszi. Tedd a tányért a serpenyő tetejére, és egy határozott mozdulattal fordítsd át a tortillát a tányérra, majd csúsztasd vissza a serpenyőbe, hogy az alsó fele is megsüljön.
8. A második oldalát már csak 1-2 percig kell sütni.