Zengővárkonyi szelet, egy finom töltött rántott karaj, egy látványos ünnepi recept, ami a húsvéti menü fénypontja lehet.
Hozzávalók:
- 4 szelet sertés karaj
- 4 szelet sonka
- 8 dkg sajt
- 2 db közepes csemebe uborka
- 6 dkg gomba
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj
- só
- bors
Zengővárkonyi szelet recept:
1 Szeleteld fel a gombát, és pirítsd meg egy serpenyőben kevés olajon, majd várd meg, míg kihűl.
2. Addig klopfold ki kicsit a karaj szeleteket.
3. Sózd és borsozd a húsok mindkét oldalát.
4. Reszeld le a sajtot, és kockázd fel a csemege uborkát.
5. Mindegyik karaj szeletre tegyél sonkát, reszelt sajtot, pirítotott gombát és csemege uborkát.
6. Óvatosan göngyöld fel.
7. Készítsd elő az alapanyagokat a panírozáshoz:
- tedd egy tálba a lisztet
- üsd a tojásokat egy tálba, és habard el egy csipet sóval
- tedd a zsemlemrozsát egy másik tálba
8. Panírozd be a zengővárkonyi szeletet, először forgasd meg a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában. A két végét javasolt még egyszer megmártani a tojásban és a zsemlemorzsában, így kisebb az esély rá, hogy a töltelék sütés közben kifolyik.
9. Bő olajban, közepes lángon süsd aranybarnára a zengővárkonyi tekercsek mindegyik oldalát.