Rántott nyúlmáj, egy igazi ínyencség, ami különleges étel lehet a húsvéti menüben.
A nyúlmájról talán kevés szó esik, pedig az egyik legfinomabb a májak között.
Mi a tökéletes rántott máj titka? Ha a máj puha, de a bundája meg ropogós. A ropogós bundában fontos szerepe van a zsemlemorzsának, nálam a rusztikus zsemlemorzsa vált be, de lehet panko morzsát is keverni a sima zsemlemorzsához.
Hozzávalók:
- 50 dkg nyúlmáj
- 2 db tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- frissen őrölt bors
- olaj
Rántott nyúlmáj elkészítése:
1 Tisztítsd meg a májat, vágd le róla a hártyát, inakat, zsírosabb részeket. A nyúlmáj elég nagy, több részből áll, érdemes, kisebb darabokra vágni, úgy könnyebb vele dolgozni.
2. Szúrkáld meg párszor villával, így kevésbé fog fröcsögni sütés közben.
3. Készítsd elő a panírozáshoz az alapanyagokat:
- tedd egy tálba a lisztet
- üsd a tojásokat egy másik tálba és egy csipet sóval habard el
- tedd egy maradik tálba a zsemlemorzsát
4. Panírozd be a májakat, először forgasd meg a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában. A legjobb technika rázogatással bevonni, hogy a panír rajta maradjon a májon.
Rántott nyúlmáj sütése:
1 A rántott máj sütése kicsit trükkös, mert hajlamos pattogni, fröcskölni, bár a nyúlmáj kevésbé. Ezért mindenképpen egy magasfalú lábosban süsd, úgy kevésbé tud fröcsögni. Hasznos lehet még egy fröcsögésgátló beszerzése, ez gyakorlatilag egy nagyon sűrű szita, amit a lábos tetejére lehet tenni, a gőz távozni tud, de az olajat felfogja.
2. A rántott májat bő olajban kell sütni, közepes lángon.
3. Egyszerre annyi májat tegyél az edénybe, amik kényelmesen elférnek, nem érnek össze, és ússzanak a májak az olajban.
4. Egy-két perc után fordítsd meg a májakat, vedd kicsit lejjebb a hőfokot, hogy a májak belseje is átsüljön, és süsd aranybarnára a rántott májak másik oldalát is.
5. A megsült rántott májakat szűrőkanállal vedd ki az olajból és tedd konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa. De ne hagyd rajta sokáig, mert akkor a panír visszapuhul, ha az olajban áll, és a rántott máj úgy a finom, ha a belseje puha, de a bundája ropogós.
6. A rántott nyúlmájat sütés után fűszerezd sóval és frissen őrölt borssal.
Milyen körettel kínáljuk a rántott nyúlmájat?
A ránott nyúlmájhoz jól illenek a krumpli köretek, például krumplipüré, petrezselymes krumpli, sült krumpli, hagymás tört krumpli, majonézes krumplisaláta. vagy bármilyen majonézes saláta, amik amúgy is általában megtalálhatóak a húsvéti asztalon.
A rizs köretek is passzolnak hozzá, például rizibizi, kukoricás rizs.
Próbáld ki a hagymás nyúlmájat is!