Húsvéti kaszás leves sonkaléből

húsvéti kaszás leves sonkaléből tejfölös

Húsvéti kaszás leves sonkaléből tejfölösen, egy igazán laktató, magyaros ízvilágú laktató leves.

Hozzávalók:

  • 30 dkg füstölt hús (comb, tarja)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter sonkalé
  • 30 dkg savanyúkáposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 10 dkg tarhonya
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 3 db babérlevél
  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Húsvéti kaszás leves sonkaléből recept:

1 A húsvéti kaszás leveshez aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

2. Csíkozd fel a füstölt húst.

3. A sárgarépát is vágd csíkokra.

4. Melegítsd fel a sertészsírt egy  lábosban, add hozzá a felaprított vöröshagymát és párold üvegesre.

5. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd meg kicsit.

6. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.

7. Öntsd fel a sonkalével és add hozzá a füstölt húst.

8. Add hozzá a babérlevelet és főzd kb. 10 percig.

9. Közben egy serpenyőben melegíts egy kevés zsírt és pirítsd meg benne a tarhonyát.

10. Add a leveshez a pirított tarhonyát, savanyúkáposztát és sárgarépát.

11. Főzd míg a zöldségek meg nem puhulnak, kb. 20 perc.

12. Készítsd el a habarást, a tejfölt keverd simára a liszttel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest több részletben, és keverd jól el.

13. Öntsd a tejfölös habarást a kaszásleveshez, keverd el, és forrald össze.

14. Kóstold meg a levest, és fűszerezd sóval és borssal még ízlés szerint. Mivel a füstölt hús és a sonkalé is sós, így óvatosan kell bánni a sóval.

Tippek a húsvéti kaszás leveshez

Füstölt hús helyett megfőtt húsvéti sonkát is használhatunk, így az ünnepek után is készíthetjük, jó módszer a maradék húsvéti sonka felhasználásához.

Többféle változata létezik ennek a levesnek, gyakran füstölt szalonnával vagy kolozsvári szalonnával készítik. Mivel a sonkalé is zsíros én nem akartam még szalonnát is belerakni, de nem olajjal, hanem sertészsírral készítettem. A zsírban a fűszerpaprika jobban oldódik, és sertéshúsból készült ételeket zsírral illik főzni.

Vannak akik felkockázott krumplit is adnak a leveshez, így még laktatóbb lesz.

Ha már húsvéti levesről beszélünk, olyan változata is létezik, amelyikbe főtt tojást raknak.

Húsvéti kaszás leves sonkaléből - Husvet.info.hu

Húsvéti kaszás leves sonkaléből tejfölösen, egy igazán laktató, magyaros ízvilágú laktató leves. Próbáld ki Te is!

Típus: leves

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 6 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT30M

Összes idő: PT40M

Hozzávalók: