Húsvéti kaszás leves sonkaléből tejfölösen, egy igazán laktató, magyaros ízvilágú laktató leves.
Hozzávalók:
- 30 dkg füstölt hús (comb, tarja)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 liter sonkalé
- 30 dkg savanyúkáposzta
- 2 db sárgarépa
- 10 dkg tarhonya
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 3 db babérlevél
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Húsvéti kaszás leves sonkaléből recept:
1 A húsvéti kaszás leveshez aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Csíkozd fel a füstölt húst.
3. A sárgarépát is vágd csíkokra.
4. Melegítsd fel a sertészsírt egy lábosban, add hozzá a felaprított vöröshagymát és párold üvegesre.
5. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd meg kicsit.
6. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
7. Öntsd fel a sonkalével és add hozzá a füstölt húst.
8. Add hozzá a babérlevelet és főzd kb. 10 percig.
9. Közben egy serpenyőben melegíts egy kevés zsírt és pirítsd meg benne a tarhonyát.
10. Add a leveshez a pirított tarhonyát, savanyúkáposztát és sárgarépát.
11. Főzd míg a zöldségek meg nem puhulnak, kb. 20 perc.
12. Készítsd el a habarást, a tejfölt keverd simára a liszttel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest több részletben, és keverd jól el.
13. Öntsd a tejfölös habarást a kaszásleveshez, keverd el, és forrald össze.
14. Kóstold meg a levest, és fűszerezd sóval és borssal még ízlés szerint. Mivel a füstölt hús és a sonkalé is sós, így óvatosan kell bánni a sóval.
Tippek a húsvéti kaszás leveshez
Füstölt hús helyett megfőtt húsvéti sonkát is használhatunk, így az ünnepek után is készíthetjük, jó módszer a maradék húsvéti sonka felhasználásához.
Többféle változata létezik ennek a levesnek, gyakran füstölt szalonnával vagy kolozsvári szalonnával készítik. Mivel a sonkalé is zsíros én nem akartam még szalonnát is belerakni, de nem olajjal, hanem sertészsírral készítettem. A zsírban a fűszerpaprika jobban oldódik, és sertéshúsból készült ételeket zsírral illik főzni.
Vannak akik felkockázott krumplit is adnak a leveshez, így még laktatóbb lesz.
Ha már húsvéti levesről beszélünk, olyan változata is létezik, amelyikbe főtt tojást raknak.