A sonkagombóc leves kerülhet az ünnepi asztalra, de szuper recept a maradék húsvéti sonka felhasználásához is.
Hozzávalók:
Leveshez:
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1/2 db zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 szem egész feketebors
- 1 csomó petrezselyem
- étolaj
- só
Sonkagombóchoz:
- 10 dkg füstölt főtt sonka
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- friss petrezselyem
Sonkagombóc leves recept:
1 Pucold meg a zöldségeket, répákat, karalábét, zellert és vágd nagyobb darabokra, mintha húslevest készítenél.
2. Melegítsd fel az olajat egy lábosban, tedd bele a zöldségeket és pirítsd meg kicsit.
3. Öntsd fel vízzel.
4. Tedd bele a megpucolt és késsel bevágott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, feketeborsot, paprikát, paradicsomot, sót és a petrezselymet.
5. Alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
6. Amíg fő a leves, addig készítsd el a sonkagombócokat. A zsemlét áztasd vízbe, majd nyomkodd ki.
7. Keverd hozzá a ledarált sonkát, a tojást és a friss petrezselymet. Akár az egészet berakhatod egy aprítóba, így az állaga egyenletesebb lesz, mintha kézzel kevernéd.
8. Ha nagyon lágy lenne, akkor egy kevés zsemlemorzsát adjál még hozzá.
9. Formázz a sonkás masszából kis gombócokat.
10. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, vedd ki őket a levesből és szűrd le a levét.
11. Tedd vissza a leszűrt levest a lábosba, és a zöldségeket, répákat, karalábét, zellert. A többi hozzávalóra, amit csak ízesítésnek használtunk, már nincs szükség (hagymák, petrezselyem, paprika, paradicsom).
12. Tedd a sonkagombócokat a levesbe, és kb. 10 perc alatt főzd készre, és már kész is a sonkagombóc leves.
Tippek a sonkagombóc leveshez:
Ha maradt sonkalé, azzal is készítheted, fél adag víz, fél adag sonkalével öntsd fel a levest, és óvatosan bánj a sóval, mert a sonkalé sós.