Sonkagombóc leves

sonkagombóc leves

A sonkagombóc leves kerülhet az ünnepi asztalra, de szuper recept a maradék húsvéti sonka felhasználásához is.

Hozzávalók:

Leveshez:

  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1/2 db zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szem egész feketebors
  • 1 csomó petrezselyem
  • étolaj

Sonkagombóchoz:

  • 10 dkg füstölt főtt sonka
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • friss petrezselyem

Sonkagombóc leves recept:

1 Pucold meg a zöldségeket, répákat, karalábét, zellert és vágd nagyobb darabokra, mintha húslevest készítenél.

2. Melegítsd fel az olajat egy lábosban, tedd bele a zöldségeket és pirítsd meg kicsit.

3. Öntsd fel vízzel.

4. Tedd bele a megpucolt és késsel bevágott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, feketeborsot, paprikát, paradicsomot, sót és a petrezselymet.

5. Alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

6. Amíg fő a leves, addig készítsd el a sonkagombócokat. A zsemlét áztasd vízbe, majd nyomkodd ki.

7. Keverd hozzá a ledarált sonkát, a tojást és a friss petrezselymet. Akár az egészet berakhatod egy aprítóba, így az állaga egyenletesebb lesz, mintha kézzel kevernéd.

8. Ha nagyon lágy lenne, akkor egy kevés zsemlemorzsát adjál még hozzá.

9. Formázz a sonkás masszából kis gombócokat.

10. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, vedd ki őket a levesből és szűrd le a levét.

11. Tedd vissza a leszűrt levest a lábosba, és a zöldségeket, répákat, karalábét, zellert. A többi hozzávalóra, amit csak ízesítésnek használtunk, már nincs szükség (hagymák, petrezselyem, paprika, paradicsom).

12. Tedd a sonkagombócokat a levesbe, és kb. 10 perc alatt főzd készre, és már kész is a sonkagombóc leves.

Tippek a sonkagombóc leveshez:

Ha maradt sonkalé, azzal is készítheted, fél adag víz, fél adag sonkalével öntsd fel a levest, és óvatosan bánj a sóval, mert a sonkalé sós.

Sonkagombóc leves - Husvet.info.hu

A sonkagombóc leves kerülhet az ünnepi asztalra, de szuper recept a maradék húsvéti sonka felhasználásához is.

Típus: leves

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT70M

Összes idő: PT80M

Hozzávalók: