Húsvéti töltött dagadó tojással egy látványos húsvéti étel, ami készülhet ebédre, de hidegtálnak is a vendégek számára.
Hozzávalók:
- 1 db tölteni való dagadó
- 2 db zsemle
- 3 db főtt tojás
- 5 dkg bacon
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db tojás
- só
- bors
Húsvéti töltött dagadó tojással recept:
1 A felszúrt dagadót fűszerezd kívül-belül sóval és borssal.
2. Főzz meg 3 db tojást, hűtsd ki, majd kockázd fel.
3. A zsemléket kockázd fel, és áztasd be vízbe.
4. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
5. Csíkozd fel a bacont.
6. Süsd meg a bacon darabokat egy kevés zsíron, majd add hozzá a vöröshagymát és párold üvegesre. Ha már majdnem megpuhult a vöröshagyma, add hozzá a fokhagymát is, tedd félre kicsit hűlni.
7. Tedd egy keverőtálba a kinyomkodott zsemléket.
8. Add hozzá a felkockázott főtt tojást, a baconos hagymát, a felaprított petrezselymet.
9. Üss hozzá egy nyers tojást, fűszerezd sóval és borssal, majd keverd jól össze.
10. Töltsd meg a dagadót a tojásos töltelékkel. Nem szabad túl szorosra tölteni, mert akkor sülés közben széteshet. Tűzd be egy hústűvel a dagadó szélét, vagy vardd be. Ha esetleg maradna töltelék, azt tedd félre, azt is meg lehet külön sütni.
11. Tedd a húsvéti töltött dagadót egy kizsírozott tepsibe, szúrkáld meg a tetejét hústűvel, önts alá kb. 1 dl vizet, és takard be egy alufóliával.
12. Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 50 percig.
13. Ha a dagadó megpuhult, vedd le a fóliát, ha esetleg maradt töltelék, ami nem fért a húsba, tedd a hús mellé, és tedd vissza a sütőbe még kb. 40 percre, míg szép pirosra nem sült.
14. Vedd ki a sütőből és hűtsd ki kicsit, utána lehet szeletelni. A töltött dagadót hidegen és melegen is lehet fogyasztani. Akkor lehet a legszebben szeletelni, ha kihűtöd, a hűtőbe rakod és másnap szeleteled.