Csülök jóasszony módra, egy különleges, ünnepi fogás. Kicsit időígényes elkészíteni, de mindenképpen megéri a fáradságot, a család garantáltan imádni fogja!
Csülök jóasszony módra hozzávalók:
- 1 db kb. 1,5 kilós nyers hátsó csülök (NEM füstölt)
- 3 db babérlevél
- 1 evőkanál só
- 1 tesáskanál egész bors
- 1 db vöröshagyma + 2 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
Jóasszony raguhoz:
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 15 dkg füstölt főtt sonka
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- sertészsír
Tálaláshoz:
sült kocka krumpli
Csülök jóasszony módra elkészítése:
1.Ahhoz, hogy a csülök puha legyen elő kell főzni. Ehhez tedd egy fazékba a csülköt, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd add hozzá a sót, egész borsot, babérlevelet, egy darab megpucolt és negyedbe vágott vöröshagymát, és a fokhagyma gerezdeket.
2. Főzd 1,5-2 órát, míg a csülök meg nem puhul. A főzési idő a csülök méretétől függ, figyeld folyamatosan.
3. Ha a csülök megfőtt, vedd ki a vízből és szárítsd meg.
4. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
5. Szeleteld fel a másik két fej vöröshagymát és tedd egy hőálló tál aljára.
6. Helyezd a csülköt a hagyma ágyra, locsold meg egy kevés felolvasztott sertészsírral, és tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 1-1,5 órát, közben folyamatosan locsolgasd a zsírral.
7. Ha azt szeretnéd, hogy igazán ropogós legyen a bőre, akkor a sütés végén vedd fel a hőfokot a legmagasabbra, ha van légkeverés, akkor azt is kapcsold be, és úgy süsd a végén 10 percig.
Jóasszony ragu elkészítése:
1. Készítsd elő az alapanyagokat a jóasszony raguhoz:
- kockázd fel a kolozsvári szalonnát
- kockázd fel a füstölt sonkát
- aprítsd fel a hagymát
- pucold meg a gombát és szeleteled fel.
2. Tedd egy serpenyőbe a kolozsvári szalonna kockákat, és olvaszd ki őket közepes lángon.
3. Add a felaprított vöröshagymát a szalonnához és dinszteld meg a hagymát.
6. Tedd a gombát, zöldborsót és a füstölt sonkát a serpenyőbe, és tedd a gázt nagy fokozatra. Időnként kevergetve főzd készre a ragut, míg a gomba el nem fövi a levét. A legvégén sózd és borsozd a jóasszony ragut.
Csülök jóasszony módra tálalása
Szeleteld fel a csülköt, tegyél mellé egy adag ragut, és egy adag sült krumplit.