Sonkás túrós tészta egy finom, laktató sonkás főétel, akár húsvéti ebédre készülhet, vagy húsvét után a maradék húsvéti sonka felhasználására.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 20 dkg nagykocka tészta vagy csusza tészta
- 25 dkg túró
- 330 g tejföl (1 nagy pohár)
- 10 dkg fütölt főtt sonka
- só
- sertészsír
Sonkás túrós tészta sütőben elkészítése:
1.Tegyél fel egy lábosban vizet forralni a tészta kifőzéséhez.
2. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
3. Kockázd fel a sonkát és egy kevés zsíron egy serpenyőben pirítsd meg kicsit.
4. A tejfölt és a túrót keverd össze a sóval.
5. Ha felforrt a víz, sózd meg, és tedd bele a tésztát. A tészta csomagolásán a gyártó mindig feltünteti a javasolt főzési időt. Az enyémen 8-12 perc szerepelt, így 8 perc után megnéztem a tészta állagát, ekkor még túl nyers volt ezért főztem még kicsit. Nagyon fontos, hogy ne főzd túl a tésztát, maradjon „fogkemény”, ehhez folyamatosan kóstolni kell, hogy mikor lesz tökéletes az állaga. Ha megfőtt a tészta, szűrd le.
6. Tedd a leszűrt tésztát a serpenyőbe a sonkához és keverd össze.
7. Keverd a tésztához a tejfölös túrót. Ha olyan serpenyőd van, amit nem lehet berakni a sütőbe, akkor a tésztát rakd át egy tűzálló tálba.
8. Tedd a sonkás túrós tésztát az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 15-20 percig.