Kellemes húsvéti ünnepeket helyesírás

kellemes húsvéti ünnepeket helyesírás

Hogyan kívánjuk helyesen kellemes húsvéti ünnepeket? Hogyan kell helyesen írni?

Kellemes húsvéti ünnepeket helyesírása

A húsvét helyesírásával kapcsolatban a legnagyobb dilemmát az szokta okozni, hogy kis vagy nagybetűvel kell-e írni ezeket a szavakat,  kifejezéseket. Melyik a helyes „Kellemes húsvétot!” vagy „Kellemes Húsvétot!„?

A legtöbb idegen nyelvben csupa nagybetűvel szokták írni a húsvéti köszöntőket, angolul Happy Easter!, németül Frohe Ostern!.

Mi a helyzet a magyar nyelvvel? Gyakran találkozni olyan feliratokkal, ahol csupa nagybetűvel írják „Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!”. Vajon helyes ez így?

A választ a helyesírási szabályzatban lehet megtalálni:

Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepneveket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödikea felszabadulás napjamájus elsejeaz alkotmány ünnepekarácsonyhúsvétanyák napjanemzetközi nőnappedagógusnapvasutasnapötéves terva honfoglalása mohácsi vésza szabadságharca debreceni országgyűlésa francia forradaloma nagy októberi szocialista forradalom, a nagy honvédő háború stb.”

A lényeg, hogy nagybetűt csak mondatkezdéskor vagy tulajdonnevek esetében használunk. Tehát a húsvét szót csak abban az esetben kell nagybetűvel írni, ha ezzel a szóval kezdődik a mondat.

Kellemes húsvéti ünnepeket helyesírása

Kellemes Húsvéti Ünnepeket! – helytelen

Kellemes húsvéti ünnepeket! – helyes

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! – helyes

Boldog húsvéti ünnepeket! – helyes

Húsvét alkalmából köszöntelek – helyes, mivel itt a mondatkezdés miatt kell nagybetűvel írni a húsvét szót.

Nézd meg ezeket is:

.

Schema nem található.