Amerikai citromos pite igazi tavaszi, ünnepi kedvenc lehet a húsvéti asztalon. A puha tészta, a selymes, citrusos krém és a habkönnyű tojáshab együtt igazi harmóniát alkot – nemcsak finom, de mutatós is!
Hozzávalók (kb. 12 szelethez)
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A citromos krémhez:
- 20 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 5 db tojássárga
- 5 dkg vaj
- 4 dl tej
- 2 db citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 5 db tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál citromlé
Amerikai citromos pite recept:
1. A tésztával kezdünk:
Szitáld egy nagy tálba a lisztet, add hozzá a sütőport és egy csipet sót. Morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat, míg morzsalékos állagot kapsz. Ezután mehet bele a cukor, a vaníliás cukor, a tojás, valamint a reszelt citromhéj is. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát – akkor jó, ha könnyen formázható. Csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben legalább fél órát.
2. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagságúra, és igazítsd bele egy kivajazott piteformába. Szurkáld meg egy villával itt-ott, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
3. Jöhet a citromkrém:
A tejet öntsd egy közepes lábasba, keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, majd dolgozd bele a tojássárgákat is. Reszeld bele két citrom héját, facsard hozzá a levüket, és kezdd el kis lángon főzni. Állandó kevergetés mellett főzd addig, míg sűrű krémmé nem válik. Ha kicsit hűlt, keverd bele a vajat is.
4. A tojáshabhoz verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Apránként adagold hozzá a cukrot, majd a végén csorgasd bele a citromlevet is. Tovább verd, míg fényes, stabil habot nem kapsz.
5. A tésztát süsd elő:
Tedd a formát az előmelegített, 180 fokos sütőbe, és süsd 20 percig, míg szépen aranyszínt kap.
6. Utolsó simítások:
Vedd ki a tésztát, egyengesd el rajta a meleg citromos krémet, majd a tetejére halmozd a habot – akár kanállal, akár habzsákkal is dolgozhatsz. Told vissza a sütőbe, ezúttal 160 fokra állítva, és süsd még 5–10 percig, amíg a hab enyhén megpirul.
7. Hűtsd ki, majd szeletelve tálald – akár egy könnyed vasárnapi ebéd után, akár ünnepi alkalmakra. Garantáltan mindenki repetázni fog!
Tálalás előtt érdemes hűlni hagyni a citromos pitét, így szépen szeletelhető. Látványos és könnyed desszert, ami biztosan sikert arat a húsvéti ünnepen – akár vendégvárónak, akár a vasárnapi menühöz!