Amerikai citromos pite

amerikai citromos pite

Amerikai citromos pite igazi tavaszi, ünnepi kedvenc lehet a húsvéti asztalon. A puha tészta, a selymes, citrusos krém és a habkönnyű tojáshab együtt igazi harmóniát alkot – nemcsak finom, de mutatós is!

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

A citromos krémhez:

  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 5 db tojássárga
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 2 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 5 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál citromlé

Amerikai citromos pite recept:

1. A tésztával kezdünk:
Szitáld egy nagy tálba a lisztet, add hozzá a sütőport és egy csipet sót. Morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat, míg morzsalékos állagot kapsz. Ezután mehet bele a cukor, a vaníliás cukor, a tojás, valamint a reszelt citromhéj is. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát – akkor jó, ha könnyen formázható. Csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben legalább fél órát.

2. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagságúra, és igazítsd bele egy kivajazott piteformába. Szurkáld meg egy villával itt-ott, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

3. Jöhet a citromkrém:
A tejet öntsd egy közepes lábasba, keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, majd dolgozd bele a tojássárgákat is. Reszeld bele két citrom héját, facsard hozzá a levüket, és kezdd el kis lángon főzni. Állandó kevergetés mellett főzd addig, míg sűrű krémmé nem válik. Ha kicsit hűlt, keverd bele a vajat is.

4. A tojáshabhoz verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Apránként adagold hozzá a cukrot, majd a végén csorgasd bele a citromlevet is. Tovább verd, míg fényes, stabil habot nem kapsz.

5. A tésztát süsd elő:
Tedd a formát az előmelegített, 180 fokos sütőbe, és süsd 20 percig, míg szépen aranyszínt kap.

6. Utolsó simítások:
Vedd ki a tésztát, egyengesd el rajta a meleg citromos krémet, majd a tetejére halmozd a habot – akár kanállal, akár habzsákkal is dolgozhatsz. Told vissza a sütőbe, ezúttal 160 fokra állítva, és süsd még 5–10 percig, amíg a hab enyhén megpirul.

7. Hűtsd ki, majd szeletelve tálald – akár egy könnyed vasárnapi ebéd után, akár ünnepi alkalmakra. Garantáltan mindenki repetázni fog!

Tálalás előtt érdemes hűlni hagyni a citromos pitét, így szépen szeletelhető. Látványos és könnyed desszert, ami biztosan sikert arat a húsvéti ünnepen – akár vendégvárónak, akár a vasárnapi menühöz!

citromos habos pite

Amerikai citromos pite - Husvet.info.hu

Amerikai citromos pite igazi tavaszi, ünnepi kedvenc lehet a húsvéti asztalon. A puha tészta, a selymes, citrusos krém és a habkönnyű tojáshab együtt igazi harmóniát alkot – nemcsak finom, de mutatós is!

Típus: desszert

Nemzeti konyha: amerikai

Recept Mennyisége: 12 szelet

Előkészítési idő: PT30M

Főzési idő: PT30M

Összes idő: PT60M

Hozzávalók: