A húsvéti gyümölcskenyér egy klasszikus, mutatós és finom sütemény, ami remekül illik a húsvéti vendégváráshoz. Illatos, szaftos, és napokig finom marad – igazi családi kedvenc!
Hozzávalók (kb. 12 szelethez):
Tésztához:
- 100 g kristálycukor
- 110 g puha vaj
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 220 g liszt
- 80 ml tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 vaníliarúd belseje
- 1 narancs reszelt héja
- 200 g diákcsemege (aszalt gyümölcsök és magvak keveréke)
A gyümölcs áztatásához:
- Kevés rum
Húsvéti gyümölcskenyér recept:
1 Készítsd elő a gyümölcsöket:
Vágd apróra a diákcsemegét, majd áztasd be kevés rumba legalább egy órára, hogy szépen megpuhuljanak és átvegyék a rum ízét.
2. Keverd ki a tésztát:
A vajat habosítsd fel a cukorral, majd egyesével dolgozd bele a tojásokat. Add hozzá a vaníliarúd belsejét és a reszelt narancshéjat.
3. Dolgozd bele a száraz hozzávalókat:
Keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval, majd adagold a vajas-tojásos masszához. Öntsd hozzá a tejet, és keverd sima, sűrű tésztává.
4. Add hozzá a gyümölcsöket:
Szűrd le az áztatott gyümölcsöket, forgasd meg őket egy kevés lisztben (így nem süllyednek le), majd keverd a tésztába.
5. Süsd meg:
Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.
6. Hűtsd ki és tálald:
A kész süteményt pár percig pihentesd a formában, majd borítsd ki rácsra, és hagyd teljesen kihűlni. Szeletelve kínáld.
Tipp:
A húsvéti gyümölcskenyér tökéletes előre elkészíthető vendégváró, amit akár napokkal korábban megsüthetsz – sőt, az ízek csak még jobban összeérnek!