Ha egy látványos, de mégis klasszikus sütivel szeretnéd meglepni a családot és a locsolókat húsvétkor, akkor készíts húsvéti linzert!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 db citrom héja
- 20 dkg lekvár
Húsvéti linzer recept:
1.Tedd egy tálba a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citrom héját.
2. A hideg vajat kockázd fel, vagy le is reszelheted egy nagy lyukú reszelőn és add a lisztes keverékhez. Morzsold össze a kezeddel, gyorsan kell dolgozni, hogy a kezed melegétől ne olvadjon meg a vaj. Ha már kezd összeállni a tészta, add hozzá a 2 db tojás sárgáját és dolgozd össze. A tésztát robotgéppel is készítheted, úgy gyorsabb, egyszerűbb, és nem kell attól tartani, hogy felmelegszik a vaj.
3. A tésztát csomagold be fóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
4. Pihentetés után vedd ki a linzer tésztáját a hűtőből, és nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra.
5. Tojás alakú kiszúróval szúrd ki a tésztából a linzer darabokat. A linzer két részből áll, alul egy teljes tojás, felül pedig egy lyukas tojás. A tojás alakú linzer tetejét úgy tudod elkészíteni, hogy a kiszúrt tojás alakú tészták közepén kiszúrod egy kis körkiszúróval. A tésztát, ami a linzerek kiszúrása után maradt, gyúrd össze, nyújtsd ki, és készíts belőle is tojás alakú tésztákat. Ezt ismételd, míg el nem fogy a tészta.
6. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
7. Helyezd a linzereket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd az előmelegített sütőbe. A húsvéti linzereket 10 percig süsd.
8. Ha megsültek, vedd ki a sütőből, és várd meg míg kihűlnek.
9. Töltsd meg lekvárral a húsvéti linzer tojásokat.
Tipp
A húsvéti linzereket nem csak lekvárral, de például citromkrémmel is megtöltheted. A sárga citromkrémtől még jobban hasonlítani fognak a tojásra.
Húsvéti sütikiszúrók segítségével rengeteg féle sütit készíthetsz, nyuszisat, csirkéset stb. Húsvéti kiszúrókat itt találsz.